Scroll to top
sk

Klinová kosť

Business |

Sfenobazilárny kĺb (SBJ) je kĺb, ktorý sa nachádza na spodnej časti lebky, kde bazilárna časť kosti klinovej (os sphenoidale) spojuje s časťou kosti záhlavnej (os occipitale). Tento kĺb má zásadný význam pre biomechaniku a funkciu lebky a celého tela, pretože ovplyvňuje pohyb lebky a jej vzťah k ostatným častiam tela. Je veľmi dôležité mať tento kĺb uvoľnený.

Disfunkcie sfenobazilárneho kĺbu môžu spôsobiť rôzne problémy, vrátane:

  1. Bolesti hlavy a migrény: Dysfunkcia SBJ môže spôsobiť napätie v oblasti lebky a tým vyvolať bolesti hlavy alebo migrény.
  2. Problémy s čeľusťou: Keďže SBJ ovplyvňuje polohu lebky, môže mať nepriamy vplyv na temporomandibulárny kĺb (TMJ), čo môže viesť k bolestiam čeľuste alebo problémom s žuvaním.
  3. Vertigo a rovnováha: Dysfunkcia SBJ môže ovplyvniť vnútorné ucho, ktoré je zodpovedné za rovnováhu, čo môže viesť k pocitom závratov alebo problémom s rovnováhou.
  4. Bolesti krku a chrbtice: Keďže SBJ ovplyvňuje celkovú postavu, jeho dysfunkcia môže viesť k napätosti alebo bolestiam v krku, ramenách a dokonca aj v dolnej časti chrbta.
  5. Zmeny videnia: Vzhľadom na blízkosť SBJ k očným nervom môže jeho dysfunkcia v niektorých prípadoch ovplyvniť zrak alebo spôsobiť zmeny videnia.
  6. Emocionálne a kognitívne problémy: Niekedy môže dysfunkcia SBJ ovplyvniť aj emocionálny stav alebo kognitívne funkcie, ako sú pamäť a koncentrácia.

Súvisiace články